Un loc ireal pe Terra... dealurile pastel din Yunnan...





În sudul Chinei, la granița cu Vietnamul, se află provincia Yunnan, un loc cum puțini oameni și-ar imagina că există numai în cele mai frumoase închipuiri, dar niciodată în viața reală. Locul pare a fi desprins din basme sau, mai degrabă, din pânzele unui pictor îndrăgostit de mult prea multe culori.  Acesta este un fenomen, dacă îl putem numi astfel, unic pe Terra de care localnicii și oficialii de la Beijing nu par a fi conștienți, dovadă stând fatul că zona nu a fost inclusă în circuitele turistice iar oamenii își duc viața lafel de liniști ca acum cel puțin un secol.
Dar se pare că partea bună vine tocmai din această ignoranță care protejează viața și culorile ce ar putea fi alterate iremediabil de prea mulți turiști, care aduc cu ei și inevitabila schimbare în mentalitate,dar mai ales în modul de viață al oamenilor.


În privincia Yunnan, aflată sud-vest de Kunming, capitalea acesteia, dealurire cu o altitudine ce nu depășește 800 de metri, sunt complet acoperite de culori vii, într-un mulaj ireal, ce îți taie răsuflarea.
Motivul care stă la baza acestui fenomen îl reprezintă marea concentrație de minereuri feroase care, datorită unei perioade de oxidare destul de lungi, au dat reliefului provinciei  neobișnuita culoare roșie. Peste acestea se adaugă diferitele culturi ale țăranilor chinezi care depășesc câteva sute, folosind practic fiecare parcelă de pământ nimic nefiind lăsat la voia întâmplării, culorile acestora întregind astfel peisajul care i-ar lăsa muți până și pe cei mai talentați pictori suprarealiști din lume...










Imaginea țăranilor chinezi care pleacă la ivirea zorilor, în căruțe trase de măgri, către bucățica fiecăruia de pământ pe care fiecare a cultivat ce a dorit sau a avut nevoie, este una dinte cele mai fumoase și mai îndrăgite... Chiar dacă sună banal atunci când spui că  un deal este acoperit în întregime de culturi de
rapiță, porumb, orez, cartofi sau alte legume, privit însa în ansamblu, ca un întreg, imeginea pare a fi rupă din Alice în țara minunilor....





Obișnuiți de secole cu această panoramă impresionantă, localnicii spun totuși că adevărata frumusețe a locurilor poate fii observată numai la apusul soarelui, atunci când razele colorează norii ce aruncă o lumină sângerie asupra dealurilor care transformă totul.





Tot în această zonă, oamenii au obiceiul de a înhăma la căruță animale din diferite specii. Deși măgrii sunt preferați pentru aceast acest lucru, nu de puține ori veți vedea înhămați la același jug un cal și un măgar, un cal și o vită sau un măgar alături de un taur. De ce? Motivul este unul faorte simplu... țăranii spun că fiind din specii diferite, atunci când un animal devine îndărădnic, celălalt îi impune propriul ritm, această metodă iind foarte eficace demonstrându-și de fiecare dată funcționalitatea.







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Templul plăcerilor interzise... Kandariya Mahadeva

Oboseala își cere tributul...